Nieuws

Ons laatste nieuws

STEK-werking voor sterk sociaal weefsel

11.09.2020

Van koffie naar hulp in de STEK. Mensen hebben sociale rechten. Recht op een menswaardig inkomen, recht op wonen, toegang tot hulp- en dienstverlening. Toch maakt meer dan de helft van de rechthebbenden geen gebruik van het leefloon, en neemt slechts vier op de tien rechthebbenden de Vlaamse huurpremie op. Afgelopen jaren ontstonden er in […]

Lees meer

Lezen of een boek uitlenen niet voor iedereen gemakkelijk

25.08.2020

Toch zorgt lezen voor een grotere woordenschat en verhoogt de fantasie. Samen met de bibliotheek zetten het onderwijsopbouwwerk alles op alles om zoveel mogelijk kinderen en volwassenen in Ronse tot lezen te bewegen…

Lees meer

Bruggen bouwen tijdens de week van verbondenheid

04.06.2020

Serap, Zaineb en Eva zijn brugfiguren van Samenlevingsopbouw in Ronse. Met respect voor alle veiligheidsvoorschriften willen ze, ook in de week van verbondenheid, Ronsenaars ondersteunen en met elkaar in verbinding brengen. Onder het motto “Afstand is niet hetzelfde als afstandelijkheid” blijven ze warme en solidaire boodschappen verdelen in de stad. En dat vinden ze broodnodig.

Lees meer

Iftar vanuit uw kot

28.05.2020

Naar aanleiding van Erfgoeddag, dit jaar met het thema ‘De Nacht’, ging Erfgoedcel Meetjesland op zoek naar boeiende nachtelijke tradities en gebruiken.

Lees meer

Ronssies Brood – een project van liefde en verbinding in Ronse

22.05.2020

Nazia, één van onze enthousiaste vrijwilligers, startte het project ‘Ronssies brood’ in het voorjaar van 2019. Het doel van het project is om opnieuw te leren broodbakken.

Lees meer

Coronacrisis maakt het sociaal isolement bij de meest kwestbaren nog groter

11.05.2020

“Vrouw ligt al weken dood in huis.” Dat kopten verschillende media vorige week over een 62-jarige vrouw die alleen in haar sociale woning is gestorven. Haar lichaam werd pas weken later ontdekt. We werden er stil van. En tegelijk zagen we dit aankomen. Want armoede gaat hand in hand met sociaal isolement.

Lees meer

Het virus genaamd solidariteit

08.05.2020

De meeste mensen deugen. Dat toont de golf van solidariteit die ons in tijden van lockdown met elkaar verbindt. Maar de vele burgerinitiatieven en solidariteitsprojecten wijzen ook op een ongemakkelijke waarheid: de hoge nood aan meer sociale rechtvaardigheid. Van burgerdemocratie, over sociale bescherming, tot toegankelijke publieke ruimte: het is meer dan ooit tijd om de […]

Lees meer

Eenzame jongeren in Zelzate kunnen wandelbuddy reserveren: “Tieners en adolescenten voelen zich nu enorm geïsoleerd”

05.05.2020

Jongeren uit Zelzate die zich tijdens de coronacrisis eenzaam voelen kunnen een wandeling reserveren met een medewerker van Samenlevingsopbouw. Het project is een samenwerking met Uit De Marge vzw. Tijdens de wandeling kunnen de jongeren ontsnappen uit hun isolement én ook zaken bespreken waar ze mee worstelen.

Lees meer

Iftar vanuit uw kot

27.04.2020

De Ramadan is begonnen.  Deze maandelijkse vastenmaand is niet alleen religieus, maar ook sociaal belangrijk. Ramadan is een maand waarin mensen extra verdraagzaam, toegeeflijk en vrijgevig zijn. Een maand waarin eenheid en samenhorigheid tussen mensen centraal staan.

Lees meer

Krijtactie van Samenlevingsopbouw zorgt voor warmte en creativiteit in de Ronsese aandachtsbuurten

22.04.2020

Afgelopen weken kon je tijdens een wandeling in de aandachtsbuurten van de stad uitzonderlijk veel krijttekeningen zien. Kinderen gingen ijverig aan de slag met het krijt dat ze kregen van de onderwijsopbouwwerkers van Samenlevingsopbouw. De tekeningen waren hartverwarmend.

Lees meer

Start niet met pre teaching als een pak leerlingen uit de boot dreigen te vallen.

17.04.2020

Samenlevingsopbouw vraagt met heel wat partners om maandag niet te starten met nieuwe leerstof. Er moet vooral ingezet worden op bijkomende ondersteuning. Leerkrachten moeten maximaal kunnen investeren in de band met en motiveren van elke leerling.

Lees meer

Info over corona is extra moeilijk voor 1 op de 7 volwassenen

14.04.2020

Duidelijke communicatie is cruciaal tijdens de coronacrisis. Dat geldt des te meer voor één op de zeven volwassenen in Vlaanderen. Die is laaggeletterd en heeft moeite met taal, cijfers en de digitale wereld. Voor hen is de informatie rond het virus vaak extra ingewikkeld.

Lees meer