Onder de rok: een creatief project voor vrouwen!

14.05.2019

Kunstenares Geertje Vangenechten trekt rond in Vlaanderen met haar project ‘Onder de rok’.
In het voorjaar landde ze in Den Botaniek in Ronse. Een twintigtal vrouwen uit Ronse met verschillende achtergronden kwamen hier samen. Tijdens de workshops vertelden ze elkaar wat ‘vrouw zijn’ voor hen betekent en daaruit ontstonden hun rokken.

 

 

Vijf rokken die elk een ander aspect van hun ‘vrouw zijn’ tonen.

 

  1. Een rok over het moederschap, over zorg dragen voor ander, over dochter zijn maar evenzeer over het verdriet van geen kinderen te hebben.

  2. Een rok over onze tradities, over de verscheidenheid maar ook de herkenbaarheid tussen culturen, over de schoonheid van vrouwen.

  3. Een rok over de huishoudelijke taken, waarvan sommigen dit graag en met veel liefde doen en anderen dit toch liever niet elke dag doen… of enkel omdat het moet?

  4. Een rok over trouwen en liefhebben over de grenzen heen, over partners die soms aan onze zijde staan en over de keuze om niemand helemaal aan jou te binden.

  5. En een rode rok, over archetypes en oergodinnen. Een rok die begon met als thema’s innerlijke kracht, passie en sensualiteit maar eindigde als taboe. Deze rok doet ons afvragen hoe het komt dat het niet evident lijkt om de ‘kracht van de vrouw’ als groep in beeld te brengen.

 

Tot en met zondag 19 mei zijn deze vijf rokken te ontdekken in Cultuurcentrum De Ververij in Ronse. Wij nodigen mannen en vrouwen om ze te bewonderen en te snuisteren in onze verhalen en kunstwerkjes…

 

Het project in Ronse werd georganiseerd door Samenlevingsopbouw Oost-Vlaanderen samen met het naaiatelier en de vrouwengroep van Den Botaniek, Habrezi en De Vrolijke Kring.We kregen steun van Provincie Oost-Vlaanderen, Stad Ronse en Kringwinkel Vlaamse Ardennen.